BLANÍK - divadlo

BLANÍK  - divadlo

Městská kultura Jindřichův Hradec vás zve na divadelní komedii Smoljaka, Cimrmana a Svěráka „BLANÍK“ 24. června od 19:00 do divadelního sálu Kulturního domu Střelnice. Divadlo Járy Cimrmana.

V režii Zdeňka Svěráka hrají Bořivoj Penc / Petr Reidinger, Jan Hraběta, Zdeněk Svěrák / Genadij Rumlena, Miloň Čepelka / Petr Brukner a další.

Seminář je zaměřen na Cimrmanovo dílo v oboru historie a historiografie, zejména pak na jeho vztahu k pověsti o Blanických rytířích. Děj hry se odehrává v revolučním roce 1848, přičemž během hry uplyne několik týdnů událostí. V hoře totiž běží čas mnohem rychleji než na zemi – jeden den v Blaníku znamená jeden rok v běžném světě. Na samém začátku je tvrdě spící osazenstvo kanceláře probuzeno usilovným vyzváněním, které značí, že se venku děje něco významného. Šlupka je poslán na výzvědy a Hynek začne budit vojska k pohotovosti. Zároveň je z přilehlé vězeňské cely vytažen Veverka z Bítýšky, agilní husitský velitel, který si odpykává trest za soustavnou kritiku a znevažování blanického vedení pro pasivitu a za jedno svévolné vyjetí z hory. Během jejich vášnivé rozpravy a „čekání na pořádný rozkaz“ do kanceláře pronikne pan Chvojka, vlastenecký učitel dějepisu, který pojal myšlenku najít blanická vojska a pozvat je do Prahy na pomoc proti císařským vojskům maršála Windischgrätze. Veverka to nakonec nevydrží, v nestřežené chvíli skočí do díry za svými vojáky a znovu svévolně vyjede z hory. Jakmile se vrátí, je opět předveden a po nezdařeném pokusu o mučení se i bez něj přizná, že příjezd jeho lipanské druhé jízdní do hlavního města nezpůsobil žádný zásadní zvrat událostí. Rytíři tak konečně najdou využití pro svou zahálející munici, chopí se dělových koulí a začnou si házet. A divák pochopí, co to ve skutečnosti znamená, když se „z hory ozývá zlověstné dunění.“

Vstupenky v pokladně KD Střelnice a na kultura.jh.cz od 16. 4. 2024

Kliknutím na datum nebo čas zobrazíte podrobnosti představení
Pondělí, 24. 6. - 19:00 Koupit
Divadelní sál Střelnice
Název: BLANÍK - divadlo
Cena: od 200,00 Kč
Místo: Divadelní sál Střelnice
Masarykovo náměstí 107
377 01 Jindřichův Hradec
Zobrazit na mapě