Pavel Rajdl – obrazy / kresby / keramika

Pavel Rajdl  –  obrazy / kresby / keramika

Výstava bude zahájena vernisáží 1. května 2024 v 17 hodin, kde představí svou bohatou tvorbu ve výstavní síni galerie Stará radnice výjimečný výtvarník a pedagog Pavel Rajdl ( 81 ), umělec pokorný k lidem a především ke své práci. Celý život věrný kantořině a ke svému životnímu poslání – malbě, keramice a výtvarnému umění. Má za sebou desítky výstav včetně Japonska, Francie, Německa, Maďarska a jeho dvě díla mohou lidé vídat každoročně o Vánocích – betlémy na kolínském náměstí a v obci Radovesnice, kde v současnosti Pavel Rajdl bydlí se svou manželkou Magdou.

V krásné monografii s názvem Ohlédnutí najdeme osobní vyznání Pavla Rajdla :

Celá výtvarná tvorba je pro mne úžasnou otevřenou cestou i poznáváním sebe a také života. Vždy jsem tíhnul k příběhu, ke vztahům. V současnosti je příběh nesený samotnou výtvarnou formou, výběrem materiálu, odehrává se na úrovni symbiózy plochy, barev a tvarů. V prázdném plátně je skryta úžasná energie. Už první zásah výtvarníka vytváří cestu, začíná vytvářet vztahy. Dnes preferuji jednoduchost sdělení. Nedá se hovořit o čisté abstraktní poloze, nesnadno se o tom mluví. Jsou to věci podvědomí, projevy určitého vnitřního stavu mysli i projev osobního vyrovnávání se se světem a životem.

Jsem v letech , kdy tahám za ten kratší konec špagátu a tak si považuji, že se každý den mohu věnovat své tvorbě podle vnitřního nutkání. Věci se hromadí v ateliéru. Zdá se mi, že vždycky je toho víc přede mnou, než za mnou. S každým nápadem přichází jedno výtvarné řešení, pak další a další. Stále jsem jen na pokraji té cesty a tak to má určitě být.

Komorní výstava Pavla Rajdla určitě stojí za shlédnutí, je to jen malá ochutnávka tvorby skvělého výtvarníka , umělce a člověka plného elánu a tvůrčích nápadů.

Vladimír Nosek – kurátor výstavy

Galerie

Informace o akci a jejím konání