KRÁLOVSKÁ HARFA A NĚŽNÝ HOBOJ

KRÁLOVSKÁ HARFA A NĚŽNÝ HOBOJ

Koncert v rámci Kruhu přátel hudby

Městská kultura Jindřichův Hradec Vás zve v rámci předplatného Kruhu přátel hudby na koncert „KRÁLOVSKÁ HARFA A NĚŽNÝ HOBOJ“ dne 18. května od 18.00 hodin do kaple sv. M. Magdaleny. Účinkuje Jan Adamus na hoboj a anglický roh a Zbyňka Šolcová na harfu.

Jan Adamus patří k významným osobnostem současné klasické hudby. Jeho činnost směřuje od hry na hoboj, přes dirigování až k hudební vědě. V roce 1977 zazářil v soutěži Pražského jara, kde obdržel první cenu ve hře na hoboj. Prvenství v této soutěži mu otevřelo cestu na významná evropská i světová pódia. Spolu s Josefem Sukem vystoupil v Rudolfinu ve Dvořákově síni na Mezinárodním festivalu Pražské jaro. Rovněž s Josefem Sukem natočil vůbec první CD v tehdejším Československu. Je prvním hobojistou, který u nás začal využívat techniku tzv. „věčného dechu“, která umožňuje současně se nadechnout i vydechnout. To umožňuje hrát dlouhé pasáže a to bez přerušení. Zajímavostí je, že natočil znělku k „Nemocnici na kraji města“

Zbyňka Šolcová absolvovala Pražskou konzervatoř ve třídě harfové hry profesorky Libuše Váchalové. Jako studentka získala 1. cenu na soutěži komorních souborů v belgickém Neerpeltu v duu s harfenistkou Janou Bouškovou. Věnuje se sólové a komorní hře. V průběhu let, kromě sólových vystoupení, hostovala v mnoha českých i zahraničních orchestrech. V posledních letech vystupuje zejména jako sólistka. V roce 2001 vydala sólové CD s názvem HARFA.

Program G. Ph. Telemann,G. F. Händel, W. A. Mozart, J. L. Dusík, J. S. Bach, C. Debussy, A. Dvořák, J. Ibert a další.

Vstupenky v pokladně KD Střelnice a na www.kultura.jh.cz.

Kaple sv. M. Magdaleny

Galerie

Informace o akci a jejím konání