P. Šporcl - LÁSKA A NENÁVIST - koncert

P. Šporcl - LÁSKA A NENÁVIST - koncert

Městská kultura Jindřichův Hradec vás zve na koncert dne 4. 10. 2022 od 19:00.

Program s prózou a poezií. Pavel Šporcl společně s klavíristou Petrem Jiříkovským zasvětili tento program lásce a vášni, která vede až k démonickým stavům. V roce 2020, kdy zazněla jeho premiéra, ho věnovali Ludwigu van Beethovenovi, který si to v tomto roce zvláště zasloužil. Ovšem nesmíme zapomínat ani na současné skladatele, jakým je třeba Lukáš Sommer, který pro Pavla Šporcla napsal nový vášnivý kousek.

Atmosféru programu doplní uměleckými texty herečka Barbora Šporclová Kodetová.

Program Ludwig van Beethoven - Sonáta A dur op. 47 „Kreutzerova“, Giuseppe Tartini - Sonáta g moll „Ďáblův trylek“, Erich Wolfgang Korngold - "Mnoho povyku pro nic", svita op. 1, Niccolo Paganini - I palpity op. 13

Umělecký přednes Bára Šporclová Kodetová - Seifert, Bulgakov, Shakespeare, Prévert.

Pavel Šporcl je český houslový virtuóz světového renomé, přímý pokračovatel slavné tradice české houslové školy. Díky svému umění i nekonvenčnímu vystupování slaví úspěchy na nejvýznamnějších světových pódiích u posluchačů všech generací. Jedná se patrně o vůbec nejpopulárnějšího českého umělce působícího v oblasti klasické hudby. Pavel Šporcl je vnímán jako velmi výrazná a silná umělecká osobnost. Světově uznávaný kritik a historik Henry Roth ho zařadil jako jediného z českých houslistů mladé generace do své knihy Housloví virtuozové - od Paganiniho po 21. století. V koncertní sezóně 2001/2002 po uvedení Dvořákova houslového koncertu s Českou filharmonií v pražském Rudolfinu nazvali kritikové Pavla Šporcla talentem, který se rodí možná jednou za sto let. Šporcl hraje na unikátní modré housle pro 21. století od nejlepšího současného houslaře Jana Špidlena, které si nechal postavit v roce 2005. Používá smyčce z dílny Petra Auředníka a struny Warchal.

Vstupenky v pokladně KD Střelnice a na www.kultura.jh.cz

KD Střelnice

Galerie

Informace o akci a jejím konání