POPRASK NA LAGUNĚ - divadlo

POPRASK NA LAGUNĚ - divadlo

Na zámku bude pěkný poprask

Město Jindřichův Hradec a Jindřichohradecká činohra uvede 5. a 6. července vždy od 21:30 na třetím nádvoří Jindřichohradeckého hradu a zámku komedii Carla Goldoniho „Poprask na laguně“.

Světoznámá komedie Carla Goldoniho o tom, co všechno může způsobit pečená dýně v malém městečku Chioggia ve slunné Itálii nedaleko Benátek, kde ženy a dívky čekají, až se jejich muži vrátí z lovu ryb. Během čekání se trochu pohašteří, což vyvolá rvačky, hádky, rozcházení mezi nimi samotnými i s jejich přijíždějícími muži. Vše se snaží urovnat místní vyšetřující soudní úředník. Jak se mu podaří uhladit všechny spory?

Jednu ze svých nejúspěšnějších komedií, Poprask na Laguně (La baruffe chiozotte), napsal Carlo Goldoni v roce 1762. Ve svých Pamětech k jejímu vzniku poznamenává: „Žil jsem v mládí nějaký čas v Chioggii jako koadjutor kancléře. Měl jsem tu pořád dost a dost co dělat s tím početným neklidným obyvatelstvem složeným z rybářů, námořníků a ženských, kteří nemají jiné shromaždiště než ulici. Seznámil jsem se s jejich mravy, jejich zvláštním dialektem, poznal jsem jejich veselou letoru i jejich prohnanost.“

Komedii uváděla a uvádějí mnohá česká divadla. Ale hra není neznámá ani v Jindřichově Hradci. Jako svou první spolupráci s Divadelní společností Jablonský ji v roce 2002 uvedli manželé Sabina a Jiří Langerovi. V roli Patrona Fortunata tehdy exceloval Václav Staněk. Komedii uvádí Jindřichohradecká činohra, volné sdružení amatérské Divadelní společnosti Jablonský a profesionálů z Divadla J. K. Tyla v Plzni a Divadla Na Vinohradech v Praze, které vzniklo v roce 1999. Letos by tedy slavilo 25. výročí, kdyby bývalo mohlo zkoušet a hrát i v letech covidových.

Další podrobnosti včetně obsazení najdete na webových stránkách www.kultura.jh.cz nebo www.akaska.cz.

Vstupenky v pokladně KD Střelnice, on-line na kultura.jh.cz a na místě před představením.

Galerie

Informace o akci a jejím konání