A. V. MICHNA - LOUTNA ČESKÁ

A. V. MICHNA - LOUTNA ČESKÁ

K poctě Adama Michny z Otradovic zazní v kapli sv. Maří Magdaleny jeho Loutna česká

V sobotu 8. října se od 17:00 uskuteční v kapli sv. Maří Magdaleny koncert k poctě Adama Michny z Otradovic. V podání souboru Ensemble Inégal zazní Michnův slavný cyklus třinácti písní Loutna česká. Provedení Loutny české doplní průvodním slovem profesor Petr Daněk, muzikolog a objevitel houslového partu k tomuto hudebnímu cyklu.

Adam Michna z Otradovic byl barokní básník, skladatel, hudebník, ale také sbormistr a varhaník v proboštském kostele v Jindřichově Hradci. Ve městě nad Vajgarem rovněž provozoval obchod s vínem a ve městě prožil také jako vážený občan a majitel domu celý svůj život. Mezi jeho nejslavnější díla patří hudební cykly Mariánská muzika, Svatoroční muzika a Loutna česká.

Loutna česká je soubor třinácti písní, jejichž podoba byla až do roku 2014 známá jen ze zachovaného varhanního partu, v únoru 2014 nalezl muzikolog Petr Daněk houslový part k tomuto dílu a podařilo se tak zrekonstruovat lépe doprovod k písním a doplnit instrumentální ritornely, které písně spojovaly. Poprvé zazněla rekonstruovaná podoba díla v prosinci 2014 v podání souboru Ensemble Inégal v Rytířském sále Velkopřevorského paláce v Praze.

Soubor Ensemble Inégal pod vedením dirigenta a varhaníka Adama Viktory interpretuje zejména barokní hudbu, získal evropské renomé díky svým vysoce ceněným koncertům a CD nahrávkám a stal se synonymem pro objevy z odkazu geniálního českého barokního skladatele, Jana Dismase Zelenky.

Nenechte si ujít příležitost zažít atmosféru díla slavného jindřichohradeckého rodáka Adama Michny v podání špičkového hudebního uskupení v kulisách interiéru kaple sv. Maří Magdaleny.

Vstupenky na koncert jsou k dispozici v pokladně KD Střelnice a on-line na www.kultura.jh.cz.

Kaple sv. M. Magdaleny

Galerie

Informace o akci a jejím konání