Čarodějnice - kulturní akce

Čarodějnice - kulturní akce

ČARODĚJNICE v J. Hradci je již tradiční akce vyhledávaná stále více lidmi. Město Jindřichův Hradec ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec vás co nejsrdečněji zvou 30. dubna v 17:30 hodin do parku pod Gymnáziem V. Nováka J. Hradec.

Poslední dubnový den bude tradičně patřit všem malým i velkým čarodějům a čarodějkám.

Naše čarodějnice jsou hlavně o programu pro děti, diskotéce Michala Arnošta, opékání buřtů na ohni a o celkové atmosféře. Vatru postaví dobrovolní hasiči, ustrojí i čarodějnici a soutěžní kvízy pro děti přispějí ke zdárnému průběhu celé akce. Každé dítě v kostýmu čarodějnice a čaroděje obdrží malý dárek. Vatru zapálí starosta města Mgr. Ing. Michal Kozár, MBA.

Pálení čarodějnic či filipojakubská noc je lidový zvyk spojený s pálením ohňů a vírou v čarodějnice. Podoba pálení čarodějnic na počátku 21. století si zachová řadu rysů pocházejících z minulosti, zároveň však došlo k řadě změn. Odlišná je především funkce, původní sociální, ochranný a náboženský význam byl nahrazen funkcí zábavnou a společenskou. Pálení čarodějnic probíhá jak v rámci rodiny, sousedů či přátel tak jako organizovaná akce. Především městské a organizované akce někdy mívají charakter jakéhosi „čarodějnického karnevalu“. Příkladem proměny zvyku může být přežívající ústřední role ohně, který je však v některých případech upozaďován a hlavní dění probíhá stranou od něj. Oheň také ztratil svou magickou funkci zajišťující ochranu a prosperitu. Dále zanikl zvyk házení zapálených košťat do vzduchu. Zvyk upalovat figurínu čarodějnice však přetrval.

Galerie

Informace o akci a jejím konání