LACO DECZI & CELULA NEW YORK - koncert

LACO DECZI & CELULA NEW YORK  - koncert

Městská kultura Jindřichův Hradec vás zve na koncert legendy jazzu „LACO DECZI & CELULA NEW YORK “ dne 2. listopadu od 19.00 hodin do divadelního sálu Kulturního domu Střelnice.

Trumpetista, skladatel, kapelník a amatérský malíř Laco Deczi se narodil v roce 1938 ve vesnici Bernolákovo na Slovensku. V roce 1962 odešel z Bratislavy do Prahy kde působil až do své emigrace v roce 1985. Po několika měsících strávených v Západním Německu nakonec definitivně zakotvil ve Spojených státech kde žije do teď.

Zájem o hraní na trumpetu projevil už na základní škole po vzoru svého strýce – muzikanta. Na střední škole prošel několika hudebními soubory a v době základní vojenské služby vystupoval v Praze jako host Studia 5 a později i jako host Jazzového studia. Po vojně v roce 1962 se rozhodl v Praze zůstat a začal působit v Sextetu divadla Rokoko a následně v souboru Jazz Outsiders. V roce 1967 založil formaci Jazz Celulla. V tomto období byl vybrán do tehdejšího reprezentativního Czechoslovak All Star Band. V sedmdesátých letech se stal členem Jazzového orchestru Československého rozhlasu (JOCR) a Tanečního orchestru Československého rozhlasu (TOCR). Od roku 1986 žije ve Spojených státech amerických, kde je frontmanem kapely Celula New York. Od roku 1990 Laco pravidelně dvakrát do roka jezdí tour po České republice a Slovensku.

Laco získal za dobu svojí kariéry několik ocenění. Odborníky časopisu Jazz Bulletin v roce 1963 byl ohodnocen jako nejlepší domácí hráč na trubku. V roce 1964 vyhrává Cenu kritiků i bronzovou cenu čtenářů časopisu Melodie, následující rok slaví jednoznačné vítězství v obou kategoriích a zlato si podržel i v dalších letech. V roce 1966 získává za vynikající sólistickou činnost Cenu Československé jazzové federace.

Vedle hudebních aktivit je Laco také zdatným malířem. Na kontě má několik desítek děl, většinou olejomaleb. V roce 2005 vychází kniha „Pravdy“ zobrazující Lacovu malířskou tvorbu společně s historkami k jednotlivým obrazům.

Vstupenky v pokladně KD Střelnice a na www.kultura.jh.cz

Galerie

Informace o akci a jejím konání