MASOPUST

MASOPUST

Oblečte si veselou masku, projděte se centrem Hradce a dejte si vynikající jitrničku nebo jelítko. Letošní masopust se pod taktovkou Městské kultury Jindřichův Hradec odehraje v neděli 11. února. K pestrému průvodu maškar se totiž může přidat úplně každý, od nejmladších až po ty nejstarší. Stačí jen v masce přijít k baráčnické rychtě v ulici Na Příkopech, odkud se průvod ve 13 hodin vydá ulicemi, za doprovodu kapely Ukrutanka, Na Příkopech, Husovou a Klášterskou na Masarykovo náměstí. Tam na přihlížející čeká krátká scénka. Po ní se veselý průvod vydá dál Panskou ulicí a skončí na náměstí Míru, kde vyvrcholí bohatý doprovodný program. Jeho součástí bude například masopustní hodování a tancovačka. Na přípravě masopustního průvodu se podílí také Obec baráčníků Kunifer a Divadelní společnost Jablonský.

Masopust je dobou od Třech králů do Velikonoc, tedy dobou, kdy příroda ještě spí. Práce venku, na zahradě nebo na poli je teprve před námi, stejně jako to dlouze očekávané jaro. A tak se hodí užít si krapet rozverné zábavy, nabrat trochu sil a také se zbavit zimních zásob. Možná i takto přemýšleli naši předkové v době, kdy se rodila pozoruhodná tradice masopustu, kdy se poprvé tančilo v reji nápaditých maškar a poprvé hodovalo.

Masopustní masky bývaly, a dodnes jsou, velice rozmanité a pestré. Dnes průvody doplňují i moderní, novodobé masky, zatímco k dávné tradici patří například medvěd, klibna (neboli kobyla) či bába s nůší. Cílem masek v průvodu je především pobavit sebe i přihlížející, zatančit si nebo mezi davem diváků způsobit nějakou veselou neplechu.

Sraz masek u Baráčnické rychty.

Občerstvení zajištěno.

Bližší informace na plakátech.

Náměstí Míru

Informace o akci a jejím konání